Hårtab hos mænd

Hårtab-mænd-Hud-og-Hårklinikken50% af alle mænd vil før eller siden opleve, at de begynder at tabe håret. For mange sker hårtabet tidligt – måske i 20 eller 30-års alderen. Nogle begynder at tabe håret endnu tidligere. Den lægelige betegnelse for hårtab er androgenetisk alopeci, og er forårsaget af en hormonel ubalance. Hårtab hos mænd vil typisk amme i tindingerne eller på toppen af hovedet.
Hårtab hos mænd handler ofte om mere end en vigende hårgrænse. Det kan påvirke selvtilliden og være det første, man ser i spejlet om morgenen.

Alt du skal vide om mandlig hårtab

Selvom der findes en række forskellige typer hårtab, som kan ramme mænd, er mandlig mønster skaldethed (MMS) mest udbredt. Mandlig mønster skaldethed bliver også kaldt androgenetisk Alopeci og arveligt hårtab. Denne side omfatter hovedsagelig informationer om denne type hårtab, men vil også beskrive mindre hyppige typer hårtab, som kan påvirke dig.

Mandlig mønster skaldethed (MMS) – hvad er det?

Mandlig mønster skaldethed er genetisk og nedarves på enten mødrene eller fædrene side. Derfor kan du ikke vide dig helt sikker, selvom din far har en prægtig manke. Hårtabet skyldes et bi-produkt af testosteron kaldet Dihydrotestosteron eller DHT. DHT sætter sig på hårrødderne og får dem til at skrumpe over tid. Det fører til udtynding af håret og i nogle tilfælde omfattende skaldethed øverst på hovedet.

Hvordan ved jeg om jeg er ved at tabe håret?

Det er et godt spørgsmål og selvom svaret synes at være indlysende, opdager mange mænd først hårtabet i et sent stadie, hvilket gør det sværere at kurere tilstanden. En af de hyppigste årsager til sen opdagelse af hårtab er ren og skær fornægtelse eller fordi processen ofte er så langsom, at man ikke lægger mærke til forandringerne. På den anden side af skalaen er de mænd, som gør sig for mange tanker om hårtab uden grund.

Den bedste måde at se om du taber hår:

  • Selv opdage fremkomst af vigende hårlinje eller udtyndende hår
  • Blive gjort opmærksom på hårtabet af andre
  • Store mængder hår på hovedpuden, i badet eller på hænderne under styling.

Hvordan genkender jeg mandlig mønster skaldethed?

MMS er nemt at genkende selv uden erfaring. Det påvirker kun toppen af hovedet og ikke siderne eller nakken og forårsager et hesteskoformet mønster af skaldet hovedbund. Der er en række almindelige hårtab-mønstre – vigende hårlinje, tyndende top eller generel udtynd af hovedbundens øverste del. Disse kan du læse mere om i det følgende. MBS angriber aldrig nakken eller siderne af hovedet.

Behandling af mandlig mønster skaldethed

Minoxidil Hud og Hårklinikken

Der findes en række forskellige alternativer til behandling af mandlig mønster skaldethed, deriblandt godkendte lægemidler, laserbehandlinger og genskabende plastisk kirurgi.
Markedet er fyldt med virkningsløse produkter, så det er nemt at spilde både tid og penge mens håret fortsætter med at falde ud. Det er derfor utrolig vigtigt, at gøre den nødvendige research inden du beslutter sig dig en behandling af dit hårtab. Den gode nyhed er, at de fleste typer mandligt hårtab lader sig behandle.
Vores omfattende hårtab-behandlingsguide giver dig en gennemgang af de mest effektive optioner til behandling af hårtab samt et dybdegående indblik i nogle produkter med dokumenteret virkning.
hårtab-behandlingsguide

Bliver jeg skaldet hvis jeg ikke søger behandling?

Det afhænger af en række faktorer men først og fremmest af årsagen til hårtabet. Er problemet midlertidigt (hvilket er usædvanligt blandt mænd), skal man ikke frygte at miste håret.
Se venligst vores beskrivelser af andre typer hårtab, hvis dit problem synes at skyldes andet end MMS.
Hvis man antager, at du lider af MMS, vil der være stor forskel på hårtabets fremtidige omfang. De mænd, som får et tidligt eller aggressivt tilfælde af MMS, vil tabe mere hår over kortere tid, hvilket kan medføre skaldethed i en tidlig alder.
Begyndende skaldethed ses allerede hos mænd ned til 18-års alderen og iblandt endda tidligere. Disse mænd vil højst sandsynligt opleve at blive helt skaldede i en tidlig alder (midten af tyverne). Andre begynder først at vise symptomer på MMS i midt- eller sentyverne og har meget mindre chance for at blive helt skaldede, selv i en høj alder.
Den nemmeste måde, at bedømme dit hårtab er, at notere hvornår hårtabet startede og registrere hvor hurtigt håret udtyndes. Brug af den rette kombination af testede og godkendte præparater burde i det mindste bremse hårtabet, men vil som regel stimulere genvækst af hår.

Hvad er det bedste tidspunkt at søge behandling for mit hårtab?

Svaret er: så hurtigt som muligt! Vi anbefaler, at gå til en specialist så snart du begynder at opdage usædvanlig stort hårtab. MMS er en kronisk tilstand, som forværres hvis det ikke behandles. Jo mere hår du taber, desto mindre bliver chancerne for fuld helbredelse. Derfor anbefaler vi hos Hud og Hårklinikken, at påbegynde behandling inden tilstanden forværres.

Kan behandlingen give mig alt håret tilbage?

Forskellige mennesker reagerer forskelligt på behandling. De som benytter et optimalt behandlingsprogram, bestående af både medicinsk testede præparater og nøje udvalgte vækstboostere, viser oftest gode resultater. Hos Hud og Hårklinikken har vi set mænd med fremskreden skaldethed, som på mirakuløs vis har fået næsten alt håret tilbage, mens andre oplever moderat gendannelse af håret. Enhver respons på behandlingen burde dog ses som en succes. Selv stabilisering af hårtabet uden forøgelse af hårtykkelsen er en sejr, fordi man uden behandlingen ville blive ved med at miste mere hår.

Hårtab-mønstre

skældethed-grad

Der er tre generelle mønstre af MMS og vi er ret sikre på, at en af dem vil svare til netop din type hårtab. Nedenfor finder du en oversigt over dem alle. Du har også mulighed for at klikke dig til mere detaljerede sider for hvert mønster, som indeholder informationer og succeshistorier.

Vigende hårlinje

Vigende hårlinje? Klik foroven for mere information og se denne mands “efter” billede.
En af de mest udbredte hårtab-mønstre er vigende hårlinje. Her tabes håret i siderne af den øverste del af panden, hvorved der opstår en trekantet spids i midten. Hos nogle mænd begrænser hårtabet sig til dette område, mens andre samtidig oplever udtyndende hår på toppen. De mænd, som lider af den mere aggressive form af MMS, vil opleve at de to udsatte steder mødes, så man bliver helt skaldet øverst på hovedet.

Udtyndende krone eller isse

Nogle mænd vil opleve udtynding på isen eller baghovedet. Dette kan forekomme sammen med vigende hårlinje men som regel oplever mænd ikke begge typer hårtab samtidig. Hårtab på kronen starter som regel med udtynding indtil hovedbunden bliver synlig, hvorefter en skaldet plet opstår. Pletten kan vokse indtil den møder en vigende hårlinje eller forårsager en et stort område med hårtab bagerst på hovedet. Mønsterets udbredelse varierer fra person til person men hårtab på kronen er er meget udbredt.

Generel udtynding
Et mindre udbredt hårtab-mønster kaldes generel udtynding, som spredes jævnt over toppen af hovedbunden. Mænd, som oplever denne type hårtab vil ikke få vigende hårlinje eller udtyndende krone og vil derfor have sværere ved at opdage problemet. Heldigvis, kan denne type hårtab stoppes og i mange tilfælde kureres helt. Præcis som andre typer hårtab, vil generel udtynding ikke påvirke nakken eller siderne af hovedet., så hvis du oplever hårtab der, skyldes det en anden årsag.

Hamilton-Norwood skala

Hamilton-Norwood skalaen er en god visuel reference for fremskridelse af MMS. Skalaen viser udviklingen af en vigende hårlinje og udtyndende krone. Klik for fuld version samt fotografisk dokumentation.

se Hamilton-Norwood skala

Alopecia Areata (pletskaldethed)

Alopecia Areata kan forekomme når som helst mellem fødsel og alderdom. Tilstanden resulterer i pludselig opståede skaldede pletter, som kan variere fra at være meget små til at være på størrelse med en tennisbold. Mere alvorlige former for Alopecia er Alopecia Totalis eller Alopecia Universalis, som forårsager totalt hårtab på hovedet (Totalis) eller totalt hårtab over hele kroppen (Universalis). Disse typer hårtab er dog meget sjældne.
Lær mere om Alopecia Areata og hvordan det behandles.

ALOPECIA AREATA

Andre mulige typer hårtab

Hvis ingen af de ovenstående typer hårtab minder om dit, kan du også se om du kan finde hvad du søger i vores side om forskellige typer hårtab.
Her kan du klikke på navnene for flere typer hårtab og få mere information om hver enkelt.

Kontakt os i dag, og hør hvordan vi kan hjælpe dig med dit hårtab!

Jer er en glad mand. Ingen tvivl om det. Det er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv
Torsten 28 år
Hårtab mænd was last modified: May 26th, 2017 by Omar Naser Khattar